18 Şubat 2018 Pazar

SiNEMA VE UFUK


Hani derler ya “kitap okumak ufku genişletir” bence sinema filmi izlemenin de,bu konuda kitaptan aşağı kalır yanı yoktur.
Ekran karşısında iken;gidemediğimiz yerlere gider,göremediğimiz yerleri,insanları,hayatları görürüz. Sinema ,çoğu zaman farkında olmadan düşünce dünyamızın inşasında pay sahibidir.
Kimi kendini kaptırır izlerken süper kahraman olur,kimi hayatından esintiler görür karakterlerde.Kimi filmlerde ise bulmaca çözercesine sonu tahmin etmeye çalışırız,gizemle boğuşuruz,beynimizi zorlarız, “bak ben demiştim böyle olacağını“ derken ki gurur görülmeye değerdir.Bazense İş daha da ileri götürülür; kanlı,vampirli,cesetli filmlere ‘korkmak için’ para harcanır âdeta…

Sinemanın kötü etkilerini psikologlara ve sosyologlara havale ederekten, aynı tehlikenin kötü menşeili kitaplarda da olduğunu hatırlatmak isterim.İşte bu noktada Yaratıcı tarafından bize verilmiş iradeyi,seçiciliği her aklı başında kişinin kullanması beklenir değil mi?

Ufuk meselesine dönecek olursam ,sinema filmlerinde; hayatı,farklılıkları,egzotiklikleri izleyerekten, görerek öğrenme stili uygulamasına da bizzat şahit oluruz.Okuma özürlü olduğuna emin olduğumuz bazı kişiler,aslında entellektüel farkı böyle kapatır tamda.Hiç umulmadık kelimeleri kaparlar izlediklerinden,hiç umulmadık fikirler,bilgiler sunabilirler.Normal hayatımızda aklımıza gelmeyecek,görmemizin mümkün olmayabileceği  görüntülerle; hayal dünyamız şekillenir,gelişir…Karakterler; Çin Seddinin üzerinde koşarken,Marsta yürüyüş yaparken,ıssız bir ada da mahsur kalırken empati de yapmaz mıyız?

Elbette kitabın yeri ayrıdır,ama görselliğin kimi insanlarda daha kalıcı ve öğretici olduğu ortadadır.Güleriz,hüzünleniriz,ağlarız,korkarız ama öğrenirizde yani… Pek dile getirilmeyen yanı da budur işte Sinemanın…

Yıllarca münazara konusu edilen; “Çok okuyan mı? Yoksa çok gezen mi daha çok bilir?” meselesine artık “Çok izleyen mi?” sorusunun eklenmesi ise şaşırtmaz beni.Sinemanın epistomolojik rolünü ortaya koymaktan ziyade; düşünce yeteneğimize,anlayışımıza olan etkilerinin inkar edilemeyecek düzeyde olduğunaysa inancım tamdır.



Selçuk YILDIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

VE DÖNSÜN DEĞİRMEN...

YAŞANTIYA DÖNÜŞTÜRME SORUNU

Toplumdaki en büyük eksikliğin insanların öğrendiklerini hayatlarında uygulamamaları olarak görmüşümdür hep. İnsanlar bir diğerinin eksiki...

...